Вплив форми штампованих листових деталей на їх пружнення і усунення його при імпульсному електрогідравлічному калібруванні - Starkov, N. V. (Обробка матеріалів тиском, 2021)
Старков М. В. Вплив форми штампованих листових деталей на їх пружнення і усунення його при імпульсному електрогідравлічному калібруванні. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 169-164 Високоміцні сталі з межею міцності 800 - 1100 МПа в останні роки стали предметом дослідження як підприємств, що їх використовують, так і наукових установ, які вивчають їх властивості в технологічних процесах листового штампування. Ці стали поряд з високою міцністю, відповідають вимогам високого рівня пластичності, технологічності при виконанні складальних операцій і ін. вимогам. Висока міцність і значне деформаційне зміцнення призводять до відхилення розмірів штампованих деталей в порівнянні з розмірами заданими інструментом. Це наслідок дії пружних напружень, які нерівномірно розподілені по товщині заготівки після зняття деформуючий навантаження, Таке пружнення характерно для деталей у формі прямолінійного або вигнутого жолоба; у вигляді відкритого складного профілю та ін. схожих деталей. Пружнення відсутнє повністю, або дуже незначне у деталей в формі тіла обертання або коробчастої форми із замкнутим контуром з фланцем або без нього. Процес імпульсної електрогідравлічного (ЕГ) калібрування деталей є найбільш ефективним для усунення пружнення деталей після штампування на механічних пресах. При цьому ЕГ калібрування деталей з високоміцних сталей повинно виконуватися з попереднім створенням в них напружень, близьких до межі текучості металу. Це дозволяє більш повно використовувати процес релаксації напружень, при якому пружні деформації металу переходять у пластичні.