Розширення технологічних можливостей станів ХПТР 15-30 - Vyshinsky, V. T.; Rakhmanov, S. R. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Вишинський В. Т., Рахманов С. Р. Розширення технологічних можливостей станів ХПТР 15-30. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 288-298. Ґрунтуючись на оцінці ролі і місця холоднокатаних труб спеціального призначення, які є найточнішою і високоякісною продукцією трубного виробництва, сформульовані завдання і напрямки подальшого розвитку обладнання для холодної прокатки труб. Показана можливість вирішення цих завдань не тільки шляхом розробки нового обладнання, але і модернізацієй існуючих агрегатів з використанням базових деталей і вузлів стану ХПТР. Наведено варіанти валкових клітей, що забезпечують розширення технологічних можливостей станів ХПТР; фрагмент експериментальних досліджень, що показує необхідність корінних змін особливостей функціонування механізмів машинного агрегату; порівняльний аналіз схем організації взаємодії механізмів. Показано, що стабілізація нестійких або усунення критичних станів систем силової лінії агрегатів холодної прокатки труб роликами (ХПТР), механізми яких функціонує в умовах підвищених динамічних навантажень, переважно спрямоване на зниження динаміки системи до допустимого рівня. Встановлені активні механічні зв'язки в вихідній динамічної моделі стану ХПТР, що обумовлюють прояв яскраво виражених параметричних процесів в досліджуваній системі. Виконано аналіз причин виникнення параметричних коливань в системах на прикладі обраної моделі силової лінії стану ХПТР. Виявлені зони динамічної нестійкості функціонування механічної системи згідно діаграмі Айнса-Стретта, що дозволяє здійснити вибір пасивних режимів прокатки на етапі проектування технологічних процесів. Запропоновано систему активного управління головним приводом стану ХПТР 15-30 на основі його математичної моделі та визначені параметри активних дій, що управляють автоматизованою системою управління станом ХПТР 15-30. Модернізований головний привід стану ХПТР 15-30 може бути забезпечений як вирівнюючим пристроєм на базі спарених маховиків, так і системою активного зрівноважування, що дозволяють в режимі стеження переводити вихідну механічну систему в область бажаних станів.