Методика визначення оптимального часу діагностування елементів прокатного обладнання - Kravchenko, Vladimir; Ishchenko, Anatoly; Rassokhin, Dmytro; Nosovska, Olena; Kapustin, Stanislav (Обробка матеріалів тиском, 2023)
Кравченко В. М., Іщенко А. О., Рассохін Д. О., Носовська О. В., Капустін С. В. Методика визначення оптимального часу діагностування елементів прокатного обладнання Розроблена методика оптимізації часу діагностування груп елементів прокатного обладнання, які в процесі експлуатації виходять з ладу в результаті зношування, втомних явищ і т.п. Зокрема це, насамперед, відноситься к виходу з ладу підшипників кочення та пар тертя прокатних станів, рольгангів та інших машин усього комплексу прокатної лінії. Крім того схильні до цих пошкоджень зубчаті колеса редукторів відповідальних механізмів, наприклад, натискного пристрою прокатної кліті, шестеренних клітей приводу прокатного стана. Діагностика комплексу таких елементів потребує значних витрат часу та не завжди можлива в умовах прокатного виробництва. Саме з цієї причини з’явилась необхідність в оптимізації часу чергового діагностування в залежності від прийнятих за основу законів розподілу швидкості змінення показників накопичення пошкоджень, які визначаються шляхом фіксації статистичних даних по елементам прокатного обладнання. В свою чергу, ці статистичні дані повинні враховувати результати замін елементів прокатного обладнання, що вийшли з ладу, та корегувати ці статистичні дані згідно зі змінами, що відбулися. Така заміна передбачає виділення елементів прокатного обладнання, які не забезпечують роботу обладнання внаслідок пошкоджуваності і в той же час формує вектор розподілення елементів, заміна яких доцільна. Як наслідок такої заміни виникає необхідність формування вектора розподілення по накопиченню пошкоджуваності у знову встановлених елементів. Для подальшого розгляду питання вірогідності пошкоджуваності елементів необхідно використання закону розподілення швидкості накопичення пошкоджуваності та його параметрів методом математичної статистики. Отримані результати у вигляді методики оптимізації можуть бути використані для підвищення ефективності сервісного обслуговування прокатного обладнання, вичерпання ресурсів якого може бути оцінено засобами технічної діагностики.