Вдосконалення оптичного методу дослідження контактних напружень при осадки - Dobrov, I. V.; Semichev, A. V. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Добров І. В., Семічев А. В. Вдосконалення оптичного методу дослідження контактних напружень при осадки. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 24-27. Виконано аналіз результатів експериментальних досліджень контактних нормальних напружень при осадці симетричною заготовки в умовах плоскої деформації виконаних методом тензометрії. Показано, що при порівнянні між собою представлених в технічній літературі суміщених графіків розподілу контактних нормальних напружень вздовж осі симетрії заготовки в залежності від положення перерізу заготовки відносно довжини (діаметру) контактної поверхні необхідно враховувати реальну зміну розмірів контактної поверхні при осадці вихідної заготовки з різним ступенем деформації. Удосконалено оптичний метод дослідження розподілу контактних нормальних напружень при осадці в умовах плоскої деформації симетричною заготовки з матеріалу з високими пластичними властивостями, який при осадці затікає в отвори рівного діаметра, розташовані уздовж осі симетрії прозорого пуансона на рівній відстані один від одного, шляхом вдосконалення конструкції пуансону. Представлені результати експериментальних досліджень, які розширюють фізичні уявлення про характер перерозподілу контактних нормальних напружень в процесі осадки і якісно збігаються з результатами тензометричних вимірювань нормальних контактних напружень в реальних умовах, представлених в науково-технічній літературі.