Комп'ютерне моделювання процесу рівноканального кутового пресування в матриці нової конструкції - Naizabekov, A. B.; Lezhnev, S. N.; Panin, E. А. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Найзабеков А. Б., Лежнев С. Н., Панін Е. А. Комп'ютерне моделювання процесу рівноканального кутового пресування в матриці нової конструкції. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). C. 68-76. В роботі представлені результати комп'ютерного моделювання процесу деформування в рівноканальній ступінчастій матриці, відмінною рисою якої є розташування проміжного каналу під двома кутами до вхідного і вихідного каналів. Розглянуто моделі зі значеннями кута нахилу в поздовжньому напрямку (кут α) 135 градусів і кутами нахилу в поперечному напрямку (кут β) 15, 25 і 35 градусів. Для вивчення напружено-деформованого стану (НДС) були розглянуті наступні параметри: еквівалентна деформація (загальна інтенсивність деформацій); головні напруження σ1, σ3, еквівалентне напруження (інтенсивність напружень), а також виникає зусилля деформування. Було виявлено, що зі збільшенням значення кута β все характеристики напружено-деформованого стану збільшуються в своєму абсолютному значенні. При збільшенні кута β з 0 до 35 градусів відбувається зростання еквівалентної деформації в середньому на 22 ÷ 25 %. Аналіз зусиль показав, що при збільшенні значення кута β зусилля деформування зростає на обох етапах, характер зростання є немонотонним. Збільшення зусилля відбувається послідовно на 10, 12 і 23 кН, що говорить про експоненційний характер зростання зусилля в залежності від величини кута β. Максимальна величина зусилля 257 кН, що виникає при використанні матриці з кутом β = 35 ° перевищує стандартне значення для β = 0 ° лише на 22 %. Тому, оптимальним варіантом для здійснення рівноканального ступеневого пресування з плином металу в 3 площинах можна вважати матрицю з кутом α = 135 ° і кутом β = 35 °.