Дослідження енергосилових характеристик обладнання з гідропружним приводом. - Karnaukh, S. G. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Карнаух С. Г. Дослідження енергосилових характеристик обладнання з гідропружним приводом. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 272-281. Метою даної роботи є розробка простих і надійних способів оцінки енергетичних характеристик гідроприводу високошвидкісних машин. Досвід розробки й випробувань високошвидкісних машин на базі гідропружного привода, який є на кафедрі основ проектування машин ДДМА, дозволяє обґрунтувати більш прості й надійні методи оцінки енергетичних характеристик гідроприводу. Розроблено та досліджено спосіб вимірювання максимальної швидкості рухомих частин високошвидкісної машини з гідропружним приводом. Розбіжність значень теоретичної й виміряної максимальних швидкостей становить у середньому 18 %. Втрати швидкості рухомих частин прес-молота пов'язані більшою мірою із втратами на тертя штока в ущільненнях, дроселювання робочої рідини, а також із втратами енергії на розкриття імпульсного клапана гідропружного циліндра в момент формування переднього фронту ударної хвилі. Розроблено та досліджено спосіб вимірювання енергії удару високошвидкісної машини з гідропружним приводом. Адекватність математичної моделі підтверджується експериментальними дослідженнями. Похибка розрахункових і виміряних величин енергії удару прес-молота (конструкції ДДМА) не перевищує 2,3 %. Запропоновані способи виміру енергетичних характеристик гідроприводу високошвидкісних машин можуть бути рекомендовані для впровадження на виробництві при дослідженні можливостей високошвидкісних машин і розробці пов'язаних з ними технологічних процесів. На відміну від відомих, запропоновані способи прості в реалізації, не вимагають наявності складного вимірювального устаткування, на похибку експерименту не впливають реальні умови ковальсько-пресового виробництва, зменшується час проведення експерименту й обсяг перерахувань.