Комбіноване зворотно-пряме видавлювання порожнистих конічних деталей - Aliiev, I. S.; Tagan, L. V.; Samoglyadov, A. D.; Makhmudov, K. D. (Обробка матеріалів тиском, 2019)
Алієв І. С., Таган Л. В., Самоглядов А. Д., Махмудов К. Д. Комбіноване зворотно-пряме видавлювання порожнистих конічних деталей // Обробка матеріалів тиском. – 2019. – № 2 (49). - С. 98-105. Метою роботи є визначення можливості реалізації процесу комбінованого зворотно-прямого видавлювання без переходу до зворотного видавлювання на заключній стадії процесу. При аналізі методом кінцевих елементів процесу видавлювання в якості основних параметрів, що управляють були прийняті коефіцієнти тертя металу по матриці і пуансону. В ході проведених досліджень процесу комбінованого зворотно-прямого видавлювання було встановлено, що зміна сили видавлювання по ходу процесу нерівномірно і можна розділити на три основні стадії. На першій стадії відбувається різке збільшення сили видавлювання при распресовці заготовки. На другій стадії процес можна вважати сталим, тому що зростання сили видавлювання незначно. Третя стадія видавлювання настає при зіткненні нижнього торця напівфабрикату з контрпуансоном і характеризується різким стрибком силових параметрів. Це пов'язано з переходом від комбінованої течії металу до простого зворотного видавлювання. Встановлено, що при малих значеннях коефіцієнтів тертя по інструментах переважаючим напрямком течії металу є пряме. Збільшення довжини похилої утворюєчої на матриці також впливає на характер течії металу. Чим менше довжина контакту заготовки з поверхнею матриці, тим більше процеси видавлювання стає схожим на процес обтиску, при якому напівфабрикат втягується в порожнину матриці без зміни товщини дона. Встановлено, що характерними дефектами деталей, отриманих комбінованим зворотно-прямим видавлюванням є незаповнення кутових зон деталі і поява зазорів (утягнень) між торцем пуансону і дном порожнини.