Дослідження можливості отримання декількох фланців по висоті порожнистої деталі - Abhari, P. B.; Chuchyn, O. V.; Kuzenko, O. A.; Makhmudov, K. D. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Абхарі П. Б., Чучин О. В., Кузенко О. А., Махмудов К. Д. Дослідження можливості отримання декількох фланців по висоті порожнистої деталі. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). C. 33-37. Розглянуто процес комбінованого зворотно-радіального видавлювання складнопрофільованої порожнистої деталі з фланцями. Методом скінченних елементів за допомогою програмного пакета QForm 2D/3D досліджено можливості формоутворення фланців в суміщеному процесі та проведено моделювання силового режиму процесу комбінованого зворотно-радіального видавлювання. В результаті дослідження обробкою результатів аналізу силового режиму побудований графік залежності сили видавлювання P від ходу робочого пуансона S. На протязі всього ходу крива 1 знаходиться вище інших (кривої 2 і 3). Тому що крива 1 відповідає найбільшим значенням сили видавлювання Р через найбільшу ступінь деформації та найменшу висоту порожнини для фланців з трьох розглянутих випадків. Було встановлено що з переміщенням активного пуансону постійно збільшується сила деформування від нуля до 700 кН. Також був побудований графік залежності сили видавлювання P від відносної величини h/t при ході робочого пуансона S = 6 мм, на якому значення сили видавлювання зменшується лінійно від 470 до 300 кН, за рахунок зниження можливості перебігу матеріалу в радіальному напрямку. При переході від відношення h/t = 1,5 та h/t = 2 сила видавлювання зменшується відповідно на 4,3 %. При переході від відношення h/t = 1 та h/t = 2 сила видавлювання зменшується відповідно на 14,3 %.