Дослідження процесу деформування великогабаритних поковок профільованим інструментом - Zhbankov, I. G.; Aliiev, I. S.; Tahan, L. V. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Жбанков Я. Г., Алієв І. С., Таган Л. В. Дослідження процесу деформування великогабаритних поковок профільованим інструментом. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 83-90. Встановлено, що дослідження процесу деформування великогабаритних поковок і визначення раціональних параметрів інструменту є актуальним для сучасного металургійного виробництва. Теоретичні дослідження виконані з використанням методу скінченних елементів. Верифікація теоретичних даних виконана на основі експериментальних і лабораторних досліджень. Раціональним інструментом для кування поковок типу плит є плоскі бойки зі скошеною кромкою. З використанням методу скінченних елементів проведено моделювання преса кування заготовки з матеріалу 38ХНМ плоскими бойками зі скошеною кромкою. Встановлено, що розміри кромки і режим протяжки мають значний вплив на напружено-деформований стан заготовки. За результатами моделювання визначено оптимальні параметри інструменту для отримання поковок типу плит з мінімальними відхиленнями форми і найменшою вірогідністю утворення поверхневих тріщин. Таким чином, рекомендується використовувати бойки з кутом скосу кромки 10-150 і відносною довжиною фаски 0,35..0,45, що забезпечить мінімальну бічну хвилястість і мінімальний розмір дефекту «язик». Також дані розміри інструменту дозволяють забезпечити сприятливу схему напруженого стану заготовки і мінімізувати ймовірність утворення поверхневих тріщин.