Вплив швидкості робочого інструменту на тепловий ефект при холодному видавлюванні порожнистих виробів з роздачею - Hornostai, V. N.; Sitnik, S. V.; Kisil, D. I. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Горностай В. М., Ситник С. В., Кисіль Д. І. Вплив швидкості робочого інструменту на тепловий ефект при холодному видавлюванні порожнистих виробів з роздачею. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 119-124. Здійснено аналітичний огляд публікацій в яких розглядаються процеси зворотного холодного видавлювання порожнистих виробів з роздачою. Оскільки використання схеми видавлювання з рухомою матрицею (напрям руху матриці співпадає з напрямом руху пуансона) дозволяє знизити питомі напруження до 30% але відсутні данні по співвідношенню швидкостей руху матриці та пуансону обираємо для дослідження цей напрям. Основними напрямками досліджень для цієї схеми було обрано визначення закономірностей впливу швидкості переміщення матриці та пуансону. В статті наведено результати проведених чисельних експериментів з використанням методу скінченних елементів в програмному комплексі DEFORM 3D з дослідження процесу холодного зворотного видавлювання порожнистих виробів з роздачою. Теоретичним шляхом визначено силові режими та отримані закономірності розподілу температури в об’ємі заготовки. Визначено теоретичним шляхом залежність максимальної температури від швидкості робочого інструменту (пуансону та матриці), розглянуто вплив співвідношення швидкостей пуансону та матриці на температуру заготовки. Встановлено що збільшення швидкості пуансону призводить до значного зростання температури кінцевого виробу, матеріал інтенсивно витікає в стінку виробу.