Силові режими та напружено-деформований стан при холодному видавлюванні прямокутної порожнини в квадратній заготовці - Kalyuzhny, V. L.; Levchenko, V. M.; Marchuk, K. L.; Dementeev, M. V. (Обробка матеріалів тиском, 2019)
Калюжний В. Л., Левченко В. М., Марчук К. Л., Дементєєв М. В. Силові режими та напружено-деформований стан при холодному видавлюванні прямокутної порожнини в квадратній заготовці // Обробка матеріалів тиском. – 2019. – № 2 (49). - С. 91-97. Методом кінцевих елементів створено математичну модель і проведено аналіз холодного зворотного видавлювання прямокутної порожнини в квадратній заготовці з пластичного алюмінію Al-2024. Використана пружно-пластична модель металу. Враховано зміцнення, тертя по Кулону, швидкість деформування і тепловий ефект при холодній формозміні. Наведено моделювання процесів видавлювання, вилучення пуансона із здеформованої заготовки та виштовхування виробу з матриці. Встановлено залежності зусиль видавлювання, вилучення пуансона та виштовхування виробу від переміщення деформуючого інструменту. Визначено розподіл питомих зусиль на контактуючих поверхнях заготовки з пуансоном, матрицею і виштовхувачем. Виявлено температуру металу в процесі видавлювання. Наведено розподіл компонент напружень в здеформованій заготовці при максимальному зусиллі деформування та розподіл компонент здеформованого стану у виробі після видавлювання. З урахуванням пружної деформації визначені кінцеві форма та розміри виробу і проведено прогнозування механічних властивостей в стінках.