Аналіз напруженого стану порожнистих деталей в процесі зворотно-радіального видавлювання - Abhari, P. B.; Malii, K. V.; Kuzenko, O. A. (Обробка матеріалів тиском, 2019)
Абхарі П. Б., Малій Х. В., Кузенко О. А. Аналіз напруженого стану порожнистих деталей в процесі зворотно-радіального видавлювання // Обробка матеріалів тиском. – 2019. – № 2 (49). - С. 123-127. Розглянуто процес зворотно-радіального видавлювання порожнистих деталей з потовщеннями. Методом скінченних елементів за допомогою програмного пакета QForm 2D/3D досліджено напружено-деформований стан заготовки в процесі поетапної деформації. В результаті дослідження отримані картини розподілу інтенсивності деформацій і інтенсивності напружень в осередку деформації на різних стадіях процесу видавлювання. Осередок деформації зосереджений під пуансоном на певну глибину і в стінці одержуваного стакану, а максимальне значення інтенсивності деформацій спостерігаються у перехідної кромки пуансона в області калібруючого пояска пуансона. Обробкою результатів аналізу силового режиму побудований графік залежності сили видавлювання P від ходу робочого пуансона S. Було встановлено що з переміщенням активного пуансону постійно збільшується сила деформування від нуля до 500 кН в кожній з трьох зон видавлювання через те що постійно збільшується обсяг осередку деформації в заготовці, яка деформується.