Дослідження температурного фактора формування мікро-рельєфу поверхні смуги при теплій прокатці - Kulik, Tetiana (Обробка матеріалів тиском, 2022)
Кулік Т. О. Дослідження температурного фактора формування мікро-рельєфу поверхні смуги при теплій прокатці Досліджено температурний фактор формування мікро-рельєфу смуги, отриману в результаті реалізації процеса теплої прокатки. Проаналізовано різні схеми нагрівання смуги до потрібної температури на основі отриманої математичної моделі розподілу температури як за товщиною смуги, так і за довжиною осередку деформації. Показано, що розподіл температури за висотою та довжиною осередку деформації неоднорідний. Причому дослідження показали, що краще схема нагріву з внутрішнім нагріванням робочого валка, оскільки в такому випадку має місце менший розбіг температури по довжині осередку деформації, що, у свою чергу, дозволяє використовувати температуру як фактор впливу. Розглянуто фактори, що впливають на шорсткість смуги при теплій прокатці. Якщо розглядати процес із дресируванням на фінальній стадії, то одним із головних факторів є температура. Досліджено вплив температури на коефіцієнт віддруковуваності мікрорельєфу валків на металі. Для підтвердження результатів було проведено експеримент, який полягав у впровадженні одиничного індентора у зразок металу. При цьому використовували індентори різної форми, що імітують типові форми одиночних мікровиступів реального рельєфу робочих валків. В ході експерименту зразок нагрівали до різних температур у сушильній шафі, потім вимірювали глибину його впровадження. Експериментальні дослідження показали майже лінійну залежність глибини впровадження від температури, тобто лінійну залежність коефіцієнта віддруковуваності від температури. Така залежність спостерігалася при всіх формах індентора, хоча й показана різна її інтенсивність. Результати досліджень показують можливість використання температурного фактору для отримання необхідних параметрів шорсткості смуги. Для цього на фінальному етапі технологічного ланцюга процесу прокатки, яким є дресирування, необхідно використовувати валки потрібного мікро-рельєфу, а смугу потрібної температури.