Вплив параметрів режиму магнітної обробки на структурні зміни в інструменті для обсічки - Kindenko, N. I. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Кінденко М. І. Вплив параметрів режиму магнітної обробки на структурні зміни в інструменті для обсічки. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 282-287. Викладена робота присвячена аналізу впливу параметрів режиму магнітної обробки на структурні зміни, що відбуваються, в інструменті для обсічки зі швидкорізальної сталі. Відмічене, що магнітно-імпульсна обробка є поєднанням електромагнітного і термодинамічного способів управління нерівноважною структурою речовини. Магнітна обробка розглядається як прояв ефектів післядії в матеріалах, що знаходяться на межах стабільності їх властивостей і підданих дії зовнішнього силового поля. Відмічене, що першопричиною поліпшення експлуатаційних характеристик інструменту, підданого магнітній обробці, є зміна властивостей інструментального матеріалу таких як твердість і теплостійкість. Це відбувається за рахунок магнітострикційного зміцнення швидкорізальної сталі. Встановлено, що для стійкого прояву ефекту магнітної обробки інструменту і збільшення терміну служби інструменту зі швидкорізальної сталі необхідно у кожному конкретному випадку враховувати значення напруженості магнітного поля, тривалість магнітної обробки інструменту і час витримки інструменту після операції магнітної обробки. Встановлено, що найбільше підвищення стійкості магнітно обробленого інструменту і найбільше підвищення значень твердості і теплостійкості отримані при одних і тих же значеннях напруженості робочого поля.