Оцінка деформуємості металу при холодному формоутворенні внутрішніх шліцьових поверхонь - Ogorodnikov, V. A.; Kyrytsia, I. Yu. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Огородніков В. А., Кириця І. Ю. Оцінка деформуємості металу при холодному формоутворенні внутрішніх шліцьових поверхонь. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). C. 136-146. Оцінка деформуємості заготовок в процесах обробки тиском базується на феноменологічній теорії деформуємості, перевага якої перед іншими теоріями руйнування полягає в тому, що вона враховує вплив історії навантаження на інтенсивність накопичення пошкоджень. В основі сучасної теорії деформуємості лежить гіпотеза про залежність пластичності від схеми напруженого стану, яка описується діаграмою пластичності. Теорія деформуємості дозволяє також одержати кількісну оцінку впливу параметрів технологічного процесу на ймовірність руйнування і, на основі цього, раціонально використати резерви пластичності. В роботі вивчено процес формування внутрішніх шліцьових поверхонь в глухих отворах методом холодного пластичного деформування (ХПД). Показана доцільність дослідження механіки процесу формоутворення шліцьових заготовок. Отримано розподілення твердості в меридіональному перерізі заготовок, що дозволило підготувати вихідну інформацію для розрахунку напружено-деформованого стану (НДС) з урахуванням зміцнення матеріалу. Вивчено напружено-деформований стан (НДС) і оцінена деформуємість металу при формуванні внутрішніх шліцьових поверхонь в глухих отворах методом холодного пластичного деформування (ХПД). Для розрахунку напруженого стану застосовувався експериментально-розрахунковий метод, який поєднує в собі метод твердості і інженерний метод. Отримано розподілення компонент тензора напружень і показника напруженого стану. Оцінено використаний ресурс пластичності при формуванні внутрішніх шліцьових поверхонь в глухих отворах методом ХПД.