Побудова кривих напруження-деформація при розтягуванні прутків, попередньо деформованих градієнтним зсувом - Chen, Cai; Beygelzimer, Yan; Kulagin, Roman; Davydenko, Oleksandr (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Цай Чен, Бейгельзімер Я. Ю., Кулагін Р. Ю., Давиденко О. А. Побудова кривих напруження-деформація при розтягуванні прутків, попередньо деформованих градієнтним зсувом. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). С. 114-118. Криві деформаційного зміцнення були вперше побудовані для випадку розтягування циліндричних суцільних стрижнів при наявності лінійного градієнта деформації, що створюється сильною попередньою деформацією кручення. Встановлено аналітичну формула, що дозволяє побудувати локальну криву напруження-деформація. Використано дані, отримані для зразків чистої міді, попередньо скручених до різних рівнів деформації зсуву. Для великих деформацій виявлена невідома досі стадія насичення. Однією з особливостей представлених результатів є те, що для низьких деформацій розтягування напруження плину при розтягуванні після крутіння добре узгоджується з напруженням плину при монотонному розтягуванні. Інша особливість результатів полягає в тому, що напруження плину при розтягуванні залишається постійним після крутіння при великих деформаціях, починаючи приблизно з деформації 1,5. Цей ефект спостерігався вперше, оскільки розглянута методика є першою, яка забезпечує доступ до розтягуючих напружень плину після великих деформацій кручення.