Розробка допоміжних пристроїв до штампів для відрізки сортового прокату зсувом з диференційним затиском - Karnaukh, Sergii; Chosta, Nataly (Обробка матеріалів тиском, 2022)
Карнаух С. Г., Чоста Н. В. Розробка допоміжних пристроїв до штампів для відрізки сортового прокату зсувом з диференційним затиском Витрати заготівельного виробництва становлять значну частку в собівартості готової продукції. Тому завдання вдосконалення технології й устаткування для реалізації процесів розділення є актуальним. Перспективним способом поділу сортового прокату на мірні заготовки є безвідхідна відрізка зсувом. Однією із прогресивних схем поділу сортового прокату зсувом є схема відрізки з активним диференційним затиском. Економічність експлуатації штампа суттєво залежить від механізації допоміжних операцій, зокрема від пристрою упору й механізму подачі прокату. Метою роботи є розробка допоміжного устаткування й механізмів для подачі прутка в робочу зону штампа з диференційним затиском прокату. Аналіз конструктивних варіантів допоміжних пристроїв до штампів з диференційним затиском прокату проведено із застосуванням теорії графів. На підставі аналізу розробленого графу конструкцій передніх упорів до штампів з диференційним затиском прокату, у Донбаській державній машинобудівній академії розроблена оригінальна конструкція упору. Запропонована конструкція механізму упору дозволяє розширити технологічні можливості та підвищити якість відрізаних заготовок. Роботу упору синхронізовано з процесом відрізки заготовки, що дозволяє відрізати заготовки будь-якої довжини, у тому числі і короткі заготовки. Оскільки упор переміщується проти напряму подачі прутка (з боку рольгангу), виключається відскок прокату від упору, що забезпечує високу точність відрізаних заготовок за довжиною. Альтернативним рішенням застосування замість переднього упору є розроблена конструкція крокової подачі прокату до штампу з диференційним затиском прокату. Запропонована конструкція крокової подачі забезпечує більш точний вимір довжини, тому що виключає вплив кутової неточності подачі, неплощинності, неперпендикулярності торця, відскок прутка при ударі по упору. Тим самим підвищується геометрична точність і якість відрізаних заготовок, культура виробництва.