Верхня оцінка силових параметрів поперечно-кутового видавлювання - Aliiev, Igramotdin; Levchenko, Volodymyr; Chuchin, Oleg; Kartamyshev, Dmytro; Kotsiubivska, Kateryna (Обробка матеріалів тиском, 2023)
Алієв І. С., Левченко В. М., Чучин О. В., Картамишев Д. О., Коцюбівська К. І. Верхня оцінка силових параметрів поперечно-кутового видавлювання У роботі розглянуто процес комбінованого поперечно-кутового видавлювання відростка під кутом у матриці з нахиленою ділянкою. Моделювання силового режиму процесу комбінованого видавлювання методом верхньої оцінки виконано з використанням універсальних кінематичних модулів, що дозволило незалежно оцінити вплив геометричних параметрів на тиск деформування. Підтверджено можливість доповнення приведених тисків при послідовному комбінуванні схем видавлювання. Встановлено, що вибір розрахункової схеми та аналіз процесу необхідно вести в залежності від відносної висоти осередку деформації. Розрахункові формули для плаского поперечного видавлювання, отримані методом верхньої оцінки, показують результати, близькі до експериментальних даних та до аналогічних рішень для інших задач плаского деформування в процесах доштампування та осадки, що відрізняються видом поля швидкостей та умовами тертя на границях. Залежності для тиску деформування при кутовому видавлюванні в матриці з нахиленою твірною отримано з використанням трикутного модуля, для якого описано методику розрахунку компонентів тиску на лініях розриву швидкостей. Графічним аналізом залежності приведеного тиску встановлено, що найбільший вплив на рівень тиску має параметр – відносна товщина відростка h/s, що характеризує ступінь обтиснення металу. Рекомендації щодо розрахунку силових параметрів поперечно-кутового видавлювання можуть бути використані при проектуванні процесів видавлювання як деталей з відростками, так і порожнистих конічних виробів.