Розробка режимів холодного волочіння дроту, що був перегрітий при термообробці - Anischenko, O. S.; Kukhar, V. V.; Prysiazhnyi, A. H. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Аніщенко О. С., Кухар В. В., Присяжний А. Г. Розробка режимів холодного волочіння дроту, що був перегрітий при термообробці. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). C. 217-223. Мета роботи - розробка режимів холодного волочіння перегрітого дроту, що забезпечують суцільність металу в процесі деформації з одночасним збільшенням його міцності. Досліджували дріт зі сталі Ст. 2 (0,12–0,13 % С) з вихідним діаметром 4 мм, змотаний в мотки масою 1 т кожний, які при 1140–1160 °C і витримці при цій температури протягом трьох годин зазнали перегріву. Режими холодного волочіння відпрацьовували при швидкостях волочіння 2,25–0,086 м / с. Відпал зразків проводили в електропечі при 900–930 °C з витримкою дві години. Металографічні дослідження показали, що в поздовжньому і поперечному перетинах дроту зерна, що утворилися після перегріву при 1140–1160 °C, дрібні і рівновісні. Діаметр їх коливається в межах від 6 до 24 мкм в поперечному і від 5 до 70 мкм в поздовжньому перетині дроту. За шкалою ГОСТ 5639-82 розмір зерна 8–10, що свідчить про перегрів досліджуваного металу. Термомеханічну обробку дроту проводили за режимами, які застосовували комбінації холодного волочіння, відпалу та перегріву. В результаті було розроблено технологію холодного волочіння перегрітого дроту без повторного відпалу, що забезпечує при витяжці за один прохід 1,20–1,52 і швидкостях волочіння від 0,245 до 0,518 м / с підвищення міцності до рівня, достатнього для використання дроту в якості обв’язувального матеріалу і заготовок для цвяхів. На основі експериментальних даних отримано аналітичні залежності тимчасового опору і границі текучості перегрітого дроту від його витяжки в процесі волочіння. Запропонована нерівність, яка зв’язує напруження, що виникає в початковий момент волочіння в перетині кінцевої загостреної ділянки дроту, і напруження зрізу задирок, утворених при загостренні, з тимчасовим опором сталі Ст. 2. Нерівність дозволяє розрахувати граничну витяжку на кожному волочильному проході.