Моделювання процесу поперечно-прямого видавлювання з роздачею - Levchenko, Volodymyr; Aliiev, Igramotdin; Chepelenko, Oleksiy; Kartamyshev, Dmytro; Malii, Olexandr (Обробка матеріалів тиском, 2024)
Левченко В. М., Алієв І. С., Чепеленко О. Ю., Картамишев Д. О., Малій О. Г. Моделювання процесу поперечно-прямого видавлювання з роздачею Способи комбінованого видавлювання є конкурентоспроможнім рішенням для виготовлення складнопрофільованих та порожнистих деталей в оптимальному силовому режимі. Моделюванням процесу комбінованого поперечно-прямого видавлювання енергетичним методом кінематичних модулів отримано розрахункові залежності і дана оцінка впливу технологічних параметрів на тиск деформування. Підтверджено можливість розгляду процесу комбінованого видавлювання як послідовно складеного з двох плоских модулів з додаванням приведених тисків поперечного та прямого видавлювання з роздачею. Для модулю поперечного видавлювання використано залежності, що отримані методом верхньої оцінки і які показують результати, близькі до експериментальних даних і до аналогічних рішень для задач плоского осадження (доштампування) і відрізняються двома видами розривного поля швидкостей. Для прямокутного модуля прямого видавлювання з роздачею побудовано розривне поле швидкостей та отримано залежності для розрахунку компонентів тиску на лініях розриву швидкостей. Встановлено, що існує оптимальне значення для куту трикутного модулю в межах 42–45°, за яким рекомендовано виконувати нахил стінки напівматриці. Графічним аналізом залежності приведеного тиску комбінованого видавлювання встановлено, що найбільший вплив на рівень тиску мають відносні параметри: висота осередку поперечного видавлювання h/R0 та товщина відростка h/s, які характеризують ступінь деформування металу. Залежності, які дозволяють оцінити вплив відносної товщині стінки порожнистого виробу h/s на приведений тиск деформування, отримали експериментальне потвердження на заготовках з алюмінієвого сплаву АД1.