Розробка трикутного кінематичного модуля для розрахунку тиску деформування в процесах видавлювання - Aliieva, Leila; Levchenko, Volodymyr; Aliiev, Igramotdin; Kartamyshev, Dmytro (Обробка матеріалів тиском, 2022)
Алієва Л. І., Левченко В. М., Алієв І. С., Картамишев Д. О. Розробка трикутного кінематичного модуля для розрахунку тиску деформування в процесах видавлювання У роботі представлено розроблений на основі енергетичного методу верхньої оцінки універсальний кінематичний модуль, призначений для використання в математичних моделях комбінованих процесів холодного об’ємного штампування. Зокрема, цей модуль можна використовувати при моделюванні силового режиму та аналізі навантажень на інструмент при радіально-прямому видавлюванні порожнистих виробів з глухим отвором із суцільних заготовок для опису зон деформації при течії металу до центру та зон розвороту від радіальної течії до зворотної. Наведено кінематично можливе поле швидкостей для опуклого криволінійного (параболічного) трикутного модуля та рівняння його параболічної похилої межі. Отримано аналітичні залежності для потужностей сил деформування, тертя та зрізу на межах модуля, а також для наведеного тиску у параметричному вигляді. Розроблений криволінійний кінематичний модуль, застосування якого дозволяє підвищити оперативність методу верхньої оцінки для дослідження процесів комбінованого видавлювання, протестовано та описано. Показано, що на величину приведеного тиску для криволінійного модуля розвороту найбільший вплив мають відносні товщина фланця, його радіус, товщина стінки трубчастої заготовки, а також умови тертя. Продемонстровано можливість коректного використання криволінійного трикутного модуля для аналізу складних схем процесів із кількома зонами. Моделювання проведено для розрахункових схем радіально-прямого видавлювання заготовки зі змінною висотою фланця. Встановлено, що розроблений криволінійний трикутний модуль за рахунок зниження величини розриву швидкостей на його межах дозволяє знизити верхню оцінку навантажень на інструмент у порівнянні з варіантами моделей, які раніше базувалися на модулях прямокутної форми.