Моделювання напруженого стану в процесах вісесиметричного пластичного деформування із врахуванням карти матеріалу - Grushko О. V.; Gutsalyuk, O. V. (Обробка матеріалів тиском, 2020)
Грушко О. В., Гуцалюк О. В. Моделювання напруженого стану в процесах вісесиметричного пластичного деформування із врахуванням карти матеріалу. Oбробка матеріалів тиском. 2020. № 1 (50). C. 18-23. Результати моделювання проаналізовано з врахуванням умови, що на кінематику досліджуваного процесу не впливають властивості реологічно подібних матеріалів. Дослідження показали, що механіці процесу редукування притаманні три ділянки по довжині. Використання регресійного аналізу сприяло отриманню залежностей, які дозволяють розрахувати величини деформацій в небезпечних зонах залежно від відносного натягу та кута нахилу робочого інструменту. При цьому поява бракувальних ознак спостерігається на вісі симетрії заготовки зі сторони прикладення зовнішніх зусиль. Водночас, причиною являється наявність розтягувальних напружень на даній ділянці заготовки. У статті наведено епюри контактних напружень, а також результати розрахунку значень максимальних контактних напружень. Розрахунки проводились для інструменту з кутом нахилу робочої поверхні 70 та різних обтисків. Аналіз отриманих даних дозволяє підбирати раціональні параметри інструменту та умови змащення. Отримано залежності перерахунку компонентів тензора напружень, контактних напружень для матеріалів з подібною реологією, що розширює область застосування отриманих результатів для розрахунку технологічних параметрів процесу редукування заготовки з різних конструкційних матеріалів.