Розробка методу розрахунку кривих деформування волокнистих композиційних матеріалів з металевою матрицею - Titov, Viacheslav; Nazaruk, Tetiana (Обробка матеріалів тиском, 2022)
Тітов В. А., Назарук Т. О. Розробка методу розрахунку кривих деформування волокнистих композиційних матеріалів з металевою матрицею Розроблено метод побудови кривих деформування металевих композиційних матеріалів (КМ), які зміцнені безперервними круглими волокнами. Метод враховує механічні властивості структурних компонент (волокна і матриці), їх розміри та взаємне положення в КМ. Враховуючи ортотропність властивостей, метод розповсюджується на деформування волокнистих КМ в умовах лінійного навантаження (розтяг або стиск) в площинах, що перпендикулярні напрямку волокон. Аналіз процесу деформування волокнистих КМ показує, що при деформуванні виникає суттєва нерівномірність деформацій пластичної матриці. Так, оцінка деформування КМ системи Al-B показує, що при зміні кроку волокон в межах 0,16 – 0,24 мм та діаметрі волокон 0,14 мм величина межі пропорційності композиту становить 0,12 – 0,42 від межі пропорційності матриці. Отримані залежності, що дозволяють розраховувати криві деформування металевого композиту в пружньопластичній області на основі властивостей матеріалу матриці. Отримані криві деформування для типових КМ систем Al-B для деформацій до 0,5 – 0,6%. Метод може бути ефективним для прогнозування пластичних властивостей при проектуванні структури нових КМ.