Підвищення якості заготовок, отриманих способом ломки згином при статико-динамічному навантаженні на прес-молоті - Karnaukh, Sergii (Обробка матеріалів тиском, 2022)
Карнаух С. Г. Підвищення якості заготовок, отриманих способом ломки згином при статико-динамічному навантаженні на прес-молоті Із усіх способів поділу сортового прокату на мірні заготовки, застосовуваних у сучасних заготівельних виробництвах, найбільш продуктивними й економічними є безвідхідні способи поділу сортового прокату: відрізка зсувом і холодна ломка згином. Метою роботи є підвищення якості заготовок способом ломки згином прокату шляхом дослідження процесу поділу при статико-динамічному навантаженні на прес-молоті. Комбіноване статико-динамічне навантаження при холодній ломці згином дозволяє знизити високочастотні коливання системи «інструмент – зразок – опори», виключити порушення контакту зразка з опорами, зменшити пікові величини сил з боку бойка й опор. Наявність статичної сили в момент удару забезпечує певний вихідний рівень напружень розтягання у зоні концентратора напружень, що підвищує керованість тріщиною. Передбачається, що руйнуюча тріщина при цьому завжди буде поширюватися в області напружень розтягання, що підвищує якість поділюваних заготовок. Більш відчутне підвищення якості заготовок буде проявлятися при поділі зразків великих поперечних перерізів. Реактивні сили з боку опор від дії статичної сили збігаються з напрямком інерційних сил половинок зразка й додатково доламують зразок. При цьому зі збільшенням довжини зразка зменшується величина його відриву від опор у початковій фазі навантаження, що позитивно позначається на якості розділяемих заготовок. Результати експериментів показують, що величина статичної сили, яка необхідна для виключення відриву зразка від опор, залежить від жорсткості контакту бойка із проміжним пуансоном і збільшується з ростом жорсткості проміжного пуансона. Величину жорсткості контакту бойка із проміжним пуансоном слід вибирати оптимальною за рахунок спеціальної конструкції пуансона. Експериментально встановлене, що величина попередньої статичної сили повинна бути не менш 40 % від сили, при якій відбувається руйнування зразка. Аналіз геометричної точності заготовок дозволив зробити висновок про те, що з підвищенням швидкості деформування якість заготовок поліпшується. Але найбільш висока якість заготовок спостерігається при статико-динамічному навантаженні. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалювання технології процесу поділу сортового прокату на мірні заготовки способом холодної ломки згином.